top of page

Gjør badet nytt med mikrosement

Oppdatert: 27. jul. 2021

Det bygger lite, kan blandes i mange farger og tåler vann

Har du kjøpt deg ny bolig og synes at badet ser litt utdatert ut, men står med et budsjett som er såpass stramt at det ikke er rom for en fullstendig renovering? Da skal du vite at du kan komme veldig langt med å friske opp overflater som vegger og gulv – så sant badet ellers er i god teknisk forfatning og det ikke er behov for å skifte ut ting som vannrør, membran og liknende.


En utbredt metode for å friske opp et bad uten å gjøre større inngrep som å rive ned eksisterende fliser og risikere å ødelegge membranen bak, er å legge nye fliser utenpå de eksisterende. Dette er en godkjent metode og SINTEF har til og med laget en egen håndbok som beskriver riktig utførelse av denne typen arbeid. En utfordring med flis på flis er imidlertid flis og flislim som fort bygger en til to centimeter både på gulv og vegg. Dermed blir det behov for å fore ut ting som dører, brytere og stikkontakter, samt at det kan bli utfordringer knyttet til sluk og gulvstående klosetter.


Nye overflater med minimal byggehøyde

Vil du ha nye vegger og gulv som bygger minimalt, bør du derfor vurdere mikrosement når du skal friske opp det gamle badet ditt. Mikrosement en type mørtel som i hovedsak består av hvitsement eller kvarts, samt rågummi. Noe av det mest karakteristiske med mikrosement er at den legges i millimetertykke lag, men likevel herder til en slitesterk overflate som er sammenliknbar med betong.


Byggehøyden er med andre ord minimal, og gjør produktet svært godt egnet til rehabilitering av eksisterende overflater. En typisk oppbygging på bad inkluderer flere produkter i et system som til sammen ikke bygger mer enn ca. 2-3 mm.

Mikrosement i våtroms kvalitet er også i samsvar med TEK17-krav som stilles til produkter som skal brukes på bad. Dette er altså ikke er risikabelt produktvalg på noen som helst måte, men det er likevel viktig å understreke at mikrosement ikke er en erstatning for membran.

En verden av muligheter

Mikrosement kan blandes i en mengde ulike farger og leveres både i og fin, medium, og grov struktur. Valget av struktur påvirker hvordan overflaten fremstår, og med en fin struktur får du en slett overflate med mer spill og sjatteringer. Medium struktur fremstår røffere og likner mest på rå betong, mens den grove gir et enda røffere utseende. Når pussen slipes og lakkeres blir den likevel enkel å rengjøre. Mikrosement i medium struktur egner seg spesielt godt på gulv da det gir bedre sklisikkerhet enn fin struktur.


Vil du ha enda mer spenstige overflater på badet, er det også mulig å få mikrosement som ser ut som kobber, rust, aluminium, bronse osv.


Hvordan overflaten fremstår er dessuten svært avhengig av påføringsteknikken, og det er viktig å ha erfaring for at sluttresultatet skal bli slik du ønsker. Selv små forskjeller i påføringsteknikken kan gi forholdsvis store forskjeller i utseende. Tiden spiller også en rolle da mikrosementen «setter seg» forholdsvis fort – dermed blir den vanskeligere å bearbeide. Har du ikke erfaring med denne typen håndverk, anbefaler vi at du bruker fagfolk som vet hva de driver med.


Bli inspirert

Vil du lære mer om mulighetene med mikrosement, er du hjertelig velkommen til et av Dekorhusets showroom. Vi er Norges største aktør innen mikrosement og gir deg muligheten til å ta og føle på mikrosement i de fleste tenkelige utførelser. Her kan du blant annet se hvordan ulike strukturer påvirker farger og spørre våre dyktige medarbeidere om alt du lurer på. Vi har også kontakt med en rekke håndverkere som vi vet kan gjøre en god jobb for deg.

Våre showroom finner du her:


  • Oslo

  • Hvalstad

  • Vestfold (Tønsberg)

  • Kristiansand

3 987 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page