top of page
lys Stroke
 • Hva koster mikrosement?
  Mikrosement kommer i flere kvaliteter og oppbyggingen kan variere avhengig av underlag og bruksområde. Det er avgjørende for prisen hva slags underlag det skal legges på siden oppbyggingen da vil variere. Det er også avhengig av hvilken type overflatebehandling man velger til slutt, holder det for eksempel med impregnering eller bør man lakkere? ​ På bad er mikrosement konkurransedyktig med flis i forhold til pris. Prisene som oppgis er som regel for en hel oppbygging og inkluderer alle lag i en typisk oppbygging til bad, det vil si at det ikke kommer noen uforutsette kostnader i tillegg. Som dekorasjon på vegger i for eksempel stue eller soverom kan man kjøpe mikrosement til under hundrelappen per kvadratmeter. Her vil det som regel ikke være behov for lakk men kun impregnering. Det er altså helt avhengig av bruksområde og oppbygging.
 • Hva bør jeg tenke på før jeg velger mikrosement?
  Det er lurt å sette seg inn i produktet mikrosement og dess egenskaper. Det finnes flere forskjellige kvaliteter å velge mellom, de passer til forskjellige bruksområder, noen passer for eksempel bedre til baderom mens andre er bedre til peis. ​ Utseendet er viktig, men det kan også variere ganske mye. Det endelige resultatet bestemmes av utførende men man kan selv ta stilling til forskjellige farger og strukturer. Kommunikasjonen til håndverkeren er A og O, bli på forhånd enige om hvilken type spill og struktur du ønsker til slutt. Bilder er fint som veilednings-verktøy men husk at alt ikke vises på bilder, små ujevnheter og fargenyanser kommer ikke alltid frem på et bilde, men er naturlig forekommende. ​ Ta turen innom nærmeste utstillingslokale og se på farger, strukturer og forskjellige overflater med forskjellige typer spill.
 • Kan mikrosement brukes i våtsone?
  Ja, en riktig oppbygging med mikrosement i våtromskvalitet oppfyller kravene til norsk foreskrift for våtrom, TEK 17. Det finnes et spesielt tilpasset mikrosementprodukt som er egnet til just våtrom. Dette produktet leveres som et system hvor hele oppbyggingen er vann-avvisende og ikke endrer farge når den blir våt, den har i tillegg høyere motstandsdyktighet på søl av for eksempel fett. ​ Ja, mikrosement i våtromskvalitet kan altså legges på alle overflater på bad. Det lages for eksempel både vasker, badekar og benkeplater med mikrosement på bad, i tillegg til vegger, tak og gulv selvfølgelig.
 • Kan jeg gjøre dette selv?
  Både ja og nei, avhengig av tidligere erfaringer kan man legge mikrosement selv på mindre prosjekter. Legging av mikrosement er et håndverk og sluttresultatet bestemmes av bevegelsen og teknikken til den som legger det. Det er mange ting som kan spille inn i det endelige resultatet for eksempel både temperatur og luftfuktighet, blandingsforhold og som sagt teknikker. ​ Mindre prosjekter er overkommelig hvis man er litt handy eller ihvertfall har interesse for å lære. Et mindre prosjekt kan være en kjøkkenbenk eller bordplate, et mindre gulv eller en peis. ​ På bad anbefaler vi å ta hjelp av en håndverker som har god kjennskap til produktene og oppbyggingen. Ved å ta hjelp av en håndverker som har lagt mikrosement tidligere kan man unngå problemer som kan oppstå etter feilaktig påføring.
 • Hvor lang tid tar det å legge mikrosement?
  Mikrosement legges ofte i et system av flere lag og produkter, ofte mellom 8-10 prosesser. Man må derfor regne med omtrent en til to uker for ferdig lagt mikrosement på eksempelvis bad. Noen ganger er oppbyggingen litt annerledes og kan være kortere, det er avhengig av underlag og bruksområde.
 • Kommer mikrosement i ulike farger?
  Dekorhuset har eget fargekart med et utvalg av koder fra NCS fargesystem. Man må ta forbehold på at mikrosement ikke oppfører seg på samme måte som maling og at det vil forekomme avvik i nyanser. Vi tilpasser altså mikrosementen i den grad det lar seg gjøre med forbehold på avvik i nyanse. Se fargekart for våtrom her.
 • Hva slags underlag kan mikrosement legges på?
  Mikrosement kan legges på de fleste faste og stabile underlag. Det fungerer som en overflatebehandling som til en viss grad også er fleksibel men helt avhengig av at underlaget er fast og stabilt. Mikrosement er en overflatebehandling som legges i tynne lag, hvor den totale tykkelsen i en full oppbygging er omtrent 2-3 mm. Det er fleksibelt og tåler noe bevegelse fra underlaget men er fortsatt helt avhengig av at underlaget er fast og stabilt. For eksempel bør ikke mikrosement legges på et tre- eller parkettgulv, der vil bevegelsene når trevirket krymper og ekspanderer etter årstidene være for stor. Derimot er avrettningsmasse, støp eller flytesparkel et fint underlag for mikrosement. Vær obs på at en god kvalitet av disse, i riktig tykkelse er avgjørende for et godt resultat. Mikrosement kan også legges på eksisterende flis, med forbehold på at flisene er hele, sitter godt og ikke har bom. ​ Mikrosement kan legges på benkeplater og møbler, både eksisterende plater av laminat eller andre stabile materialer. Det kan også legges på for eksempel fuktbestandig MDF for oppbygging på kjøkkenbenk eller baderomsinnredning. ​ Har underlaget synlige skjøter, fuger eller andre synlige ujevnheter bør man bygge opp med armeringsnett og en forsterket basepuss i tilegg til mikrosementen.
 • Kan mikrosement brukes utendørs?
  Ja, mikrosement kan brukes utendørs og man kan vurdere oppbygging og kvalitet avhengig av bruksområde og underlag. Vanligvis bruker man mikrosement i Porcellanico-kvalitet utvendig og impregnerer med porefyller som overflatebehandling. Det vil gi et pustende produkt som vil kunne forandres med tiden.
 • Hva slags vedlikehold krever mikrosement?
  Mikrosement er relativt vedlikeholdsfritt, det er oftest fugefritt og kan legges uten lister rundt vinduer og langs gulv og tak. Ofte overflatebehandler man mikrosement med to-komponent, vannbasert polyurethanlakk. En slik overflatebehandling gjør at mikrosementen blir enkel å holde ren og forhindrer at smuss og søl trekker inn i selve sementen. Oftest er overflatene også fugefrie og man kan unngå lister som samler støv. Daglig renhold foretas med nøytrale vaskemidler, og det finnes eget vedlikeholdprodukt som blandes til vann. Den lakkerte overflaten kan avhengig av bruk lakkeres på nytt etter en periode. Det vil for eksempel være større behov for om-lakkering på et gulv i inngangsparti enn på et soveromsgulv.

Ofte stilte spørsmål

bottom of page